Læserbrev om skatteforhøjelse (forslag til budgetforlig)

Selvfølgelig kan vi hæve skatten! Selvfølgelig skal vi spare! Hvert år skal der omfordeles mellem områderne, så vi bruger pengene bedst muligt. På nogle områder vil det opleves som besparelser. Vi har siden Glistrup     øvet os i at se, hvordan en offentlig sektor kan være mindre bureaukratisk og mest mulig effektiv, og det skal vi blive ved med. For pengene er ikke politikernes, men borgernes. Effekten af pengene skal komme borgerne til gode. Borgerne skal kunne se, at der er en sammenhæng i det, der bliver sagt og gjort, ellers skal de vælge nogle ny politikere! Sådan er systemet, og vi politikere gør alle en tjeneste ved at sørge for, at det, der foregår, er gennemskueligt og at pengene i øvrigt passer!

I år skal vi i FMK lave et sparebudget. Et rigtigt sparebudget! Et, som næsten ikke kan undgå at gøre ondt og hvor sammenhængen mellem ord og det, der var ønsket, kan være svær at se. Det vil ramme medarbejdere,

 Og man kan påstå, at vi nærmest ikke har noget valg, da vi ikke rigtig kan påvirke indtægtssiden. Vi kan nemlig ikke blot hæve skatten, så beløbet passer til det niveau af tjenester og ydelser, vi har valgt i kommunen. Vi skal nemlig rette ind efter en aftale, som er indgået mellem Kommunernes Landsforening og et politisk mindretal i form af regeringens Finansministerium. Så udgifterne bliver styrbare, og vi ikke blot hæver skatten vilkårligt.

Nuvel, det er der jo mening i. Men der er ikke mening i, at vi ikke lokalt kan justere indtægterne, så det passer til udgifterne. Sagen er, at regeringen meget bevidst vælger at lade borgerne – dem med godt arbejde – få flere penge mellem hænderne, mens fællesskabet i form af uddannelsesinstitutioner, museer, kommuner og regioner er på skrump. Det er ikke særligt langsigtet – når folk med penge nok får flere penge mellem hænderne, har de en tendens til at investere dem i fast ejendom og lignende, og så stiger efterspørgslen og boligpriserne for os alle, rig som fattig. Der er det bedre, hvis fællesskabet kan justere skatterne, så de passer til udgifterne. Og hvem har overhovedet styr på, hvor meget de betaler i skat til deres kommune?

Morten Schjøtt, kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten de Rød-Grønne