Kommunalbestyrelsen i december – valgår

Årets sidste kommunalbestyrelsesmøde var i udgangspunktet ikke bemærkelsesværdigt. Det rummede nu alligevel et par pointer, da jeg fik set nærmere efter.

Budgetopfølgningen er en triviel affære – kommunen ender altid med at have brugt lige mindre end oprindeligt antaget. Dvs. sådan var det i lang tid, mens vi i de senere år har brugt mere end budgettet på det specialiserede socialområde og øvrige udgifter på sundhedsområdet. Det er også tilfældet i år, hvor også skoleområdet tynger budgettet, men modsat trækker færre udbetalinger på arbejdsmarkedsområdet og – som altid – for få realiserede anlæg, så hele molevitten ender i et pænt plus.
Betyder det så, at økonomien er god? Både-og. Der er nogenlunde styr på den, og man kan tolke overslagsårene, som man vil; de er altid noget dystre. Men på den anden side sejler vi meget tæt på kommunens tekniske servicedriftramme (vores tilladte udgiftsmængde), og vi har ikke rigtig nogen håndtag til at få flere penge i kassen. Det prægede årets (2022) budget – der er ikke rigtig plads til ny initiativer, og det betyder stilstand, hvis det varer ved.
DF mener ikke, at vi skal åbne for ekstra flygtninge udover dem, vi er forpligtede til at tage. Fair nok. Der blev spurgt til begrundelser for, hvorfor vi skulle tage flere, og det gav mig anledning til at påpege, at en homogen gruppe, fx afghanske tolke og deres familier, faktisk kunne være en gevinst for både sprogskolens kommende satellit i Faaborg og for arbejdsmarkedet – de vil hurtigt kunne komme i gang og udfylde nogle af de mange ledige stillinger. Ellers var jeg på linje med flertallet, som holder på, at det er godt for vores beredskab til at integrere og for vores tankegang om medmennesker og rummelighed, hvis vi konstant tager en mindre mængde nyankommende og giver dem muligheden for at lære dansk, blive “danskere”, få arbejde og lære os noget om dem og os selv undervejs.
Veteranbanen har i de foregående år sprøjtet for tæt på Korinth for at vedligeholde banelegemet. På mødet skulle deres driftsaftale drøftes og vedtages for de næste tyve år. Søren Hansen (R) og jeg holdt på, at det umuligt kan være fremtiden blot at give dem lov til at sprøjte tyve år mere – det er en tovende fra fortiden, som bare holder os tilbage fra at tænke nyt og bedre. Men flertallet stod fast, dels på usikkerheden om den generelle effekt på grundvandet, dels på den i aftalen indbyggede mulighed for at ændre den undervejs, når ny metoder til ukrudtsbekæmpelse har vundet indpas. Jeg er ikke uenig, men bare ikke enig i, at det er klogt at give tyve års frist til. Det kommer til at virke som om, vi hverken har travlt eller er seriøst bekymrede for en udvikling, som også på drikkevandsområdet er alarmerende. Så den fik ikke min stemme, til trods for min sympati for veterantogsforeningen og dens særlige opgave med at vedligeholde og aktualisere et fortidslevn. Med udgangspunkt i Korinth, på linje med kroen. Og i forlængelse af Korinth: Det andet store punkt på dagsordenen omfattede en delvis nedlæggelse af satellitordningen med en børnegruppe i Korinth – en udløber af nedlæggelsen af børnehaven tilbage i 2017. Pt. er der kun tre børn tilknyttet, hvilket er alt for lidt. Det er jeg enig i, og derfor stemte jeg også for at nedlægge ordningen igennem 2022. Men: Børnehaven blev dengang nedlagt, fordi stemningen var, at der ikke var børn nok – og folk blev af pladsanvisningen nærmest opfordret til at finde alternativer på forhånd. Min holdning tirsdag aften – og nu – er. at forvaltningen meget aktivt skal gøre en del for at tydeliggøre, at der er politisk vilje til at fastholde en satellitordning, hvis den bliver brugt. Så der kan være en slags pasnings- og afleveringsordning i Korinth by, og dermed et mødested og et børnested med alt, hvad det medfører af kontakt og interesse for lokale initiativer og holdepunkter. Efter min mening er det vigtigt for et bysamfund af Korinths størrelse.
Endelig havde jeg en bemærkning om TMU – Teknik- og Miljøudvalgets- rolle i de ny områdefornyelsesplaner, som omfatter A8 fra færgen helt op til Krarup. Det er vigtigt, at det bliver til et udvidet samarbejde om planerne med Kultur- og Lokalsamfundsudvalget (KLU), som i forvejen har kontakten til Fynsland og lokalrådene. Ellers får vi to udvalg på parallelle spor, og egentlig bør de i den her sag bidrage med hver deres indgang: KLU med kontakt og dialog, TMU med verdensmålstilgang og tekniske løsninger. Så giver det rigtig god mening; i modsat fald er jeg bange for, at TMU gaber over for meget og ikke får taget initiativer på verdensmålsområdet (Læs: klima- og miljøområdet).

Med resultatet af valget var det så mit sidste ordinære kommunalbestyrelsesmøde efter otte år som valgt. Jeg har været glad for den tillid, som partiet og vælgerne har vist mig, og jeg har været glad for samarbejdet med kollegerne i kommunalbestyrelsen. Med administrationens store opbakning og daglige virke leverer vi faktisk mange sammenhængende beslutninger, og ikke mindst dialogen er interessant at deltage i. At det går for langsomt og at systemet kan være svært at gennemskue udefra (nogle gange også indefra) er et faktum, men ved at lade sig vælge accepterer man – jeg – i hvert fald til dels den præmis. Nu er jeg på egen hånd og glæder mig til at bakke op om Kirsten og til at se, hvad fremtiden bringer i Faaborg-Midtfyn. Alt det bedste til jer alle – og husk, at tiden er sjældent spildt på at blive klogere på et område og på at forlange svar fra dem, som har magten og ansvaret!
Morten Schjøtt, Enhedslisten Faaborg-Midtfyn